Kovács-Autó Kft. - 7258 Baté, Fő utca 71. - Telefon: 06 82/376-002

Márkafüggetlen autószerviz és vizsgaközpont - Intézzen mindent egy helyen, a kovács autószerviznél! Gumiszerelés, centírozás - Szuperautomata, kétsebességes gumiszerelő mikroprocesszoros kerék kiegyensúlyozó OBD autódiagnosztika - Autó hibakód kiolvasás

Márkafüggetlen autószerviz és vizsgaközpont

Intézzen mindent egy helyen, a kovács autószerviznél!

További részletek

Gumiszerelés, centírozás

Szuperautomata, kétsebességes gumiszerelő mikroprocesszoros kerék kiegyensúlyozó

További részletek

OBD autódiagnosztika

Autó hibakód kiolvasás

További részletek

Miért fontos a klímatisztítás?2015. Március 04. 15:08

Elhanyagolt autóklíma, egészségügyi veszélyekkel jár.
Mint minden berendezés, az autóklíma is rendszeres odafigyelést, karbantartást igényel. Annál is inkább, mert működésénél fogva könnyen nem kívánt mikroorganizmusok – gombák, baktériumok – telepedhetnek meg és szaporodhatnak el benne.

Az elhanyagolt állapotú rendszer működtetésekor a kórokozók ill. melléktermékeik az utastérbe kerülnek. Belégzésük ártalmas az egészségre: légúti panaszokat, különböző fertőzéseket okozhatnak. Káros hatásuk gyerekeknél, időseknél, legyengült immunrendszerű, allergiás, vagy légzőszervi megbetegedésekben szenvedő személyeknél fokozottan érvényesül.

Három alapvető dolog a jól működő klímáért

1. Használd az autóklímát helyesen!

• Utazás vége előtt pár perccel a klímát ajánlatos kikapcsolni, hogy a lecsapódó pára ki tudjon belőle száradni. Ezzel elejét vehetjük a kórokozók megtelepedését elősegítő nyirkos közeg kialakulásának.

(Ráadásul így van idő fokozatosan alkalmazkodni a külső hőmérséklethez, kiszálláskor nem ér sokkhatásként a meleg, ami hirtelen vérnyomáseséshez, szédüléshez, elgyengüléshez vezethet. A kintinél 8-10 °C-kal hidegebbnél többre nem érdemes a klímát állítani, mert az emberi szervezet számára az ennél nagyobb különbség túlzottan megterhelő lehet. A meghűlés, ízületi gyulladás elkerülése érdekében pedig jó, ha a hűvös légáramot nem közvetlenül magunkra irányítjuk.)

• A rendszeres klímahasználat egész évben fontos, 1-2 hetente idényen kívül is javasolt bekapcsolni a berendezést pár percre. (Télen is ki lehet használni, hogy nagyszerűen párátlanít. Újabb autóknál amúgy megoldott a dolog,  a szélvédő párátlanításakor a klíma automatikusan működésbe lép.)

Az időnkénti járatás azért lényeges, mert a hűtőközegben kenőanyagként funkcionáló olaj is kering, ami a kompresszor számára nélkülözhetetlen. Emellett kenés híján a tömítések is kiszáradnak, repedeznek, így a gáz könnyen elszökhet a rendszerből.

2. Ne mulaszd el a karbantartást! 


• Pollenszűrő cseréje

A pollenszűrő az allergéneket és más szennyező anyagokat szűri ki az utastérbe jutó levegőből, a pórusok eltömődése miatt viszont idővel már nem funkcionál rendesen.

Ha túlzottan telítődik, nem jut át rajta megfelelő mennyiségű levegő, de az elkoszolódott szűrő akár kórokozók melegágyává is válhat. A pollenszűrő eltömődésére utalhat az ablakok makacs párásodása, az utasok rossz közérzete.

A pollenszűrőt évente vagy 10-15000 km-enként ajánlott cserélni!

 

• Tisztítás-fertőtlenítés

A kellemetlen szagok, az egészségügyi problémák megelőzésének érdekében a klímát évente  javasolt fertőtleníteni.

 


- Hűtőközeg mennyiségének időszakos ellenőrzése, klímatöltés
• Egyéb karbantartási munkák

(A hűtőgáz elvesztése bizonyos mértékig normális jelenség lehet, után kell tölteni; amennyiben rendellenes, a szivárgást is meg kell keresni.)

- Felmerülő javítások elvégeztetése, a szükséges elemek cseréje (pl. tömítések, csövek, szárítószűrő stb.),

- Klímahűtő mosása (Ha a lamellák között felhalmozódik a piszok, nem tudja leadni a hideget, a klíma nem hűt rendesen.)

 

3. Ne hagyd figyelmen kívül a hibára utaló jeleket!

• Ne kezeld hanyagul, ha rendellenséget tapasztalsz; fordulj vele szakemberhez! (Pl. a klíma hatásfoka csökkent vagy egyáltalán nem hűt, zajos, kondenzvíz nem tud távozni stb.)

Ha a problémák nem kerülnek időben orvoslásra, a későbbiekben sokkal nagyobb károkhoz vezethetnek.

Klímatisztításért,klímatöltésért vagy klímával kapcsolatos kérdésekkel,problémákkal keresse szervizünket bizalommal!

Miért fontos a klímatisztítás? - Kép 1. Miért fontos a klímatisztítás? - Kép 2.


Vissza a hírekhez